NIEUWE LESSEN OVER DE NIEUWE EOMOCONS

LESWEEKEND OVER DE NIEUWE EMOCONS

 

Het nieuwe boek ‘Emotioneel Welzijn… vervolgt zijn weg’ (het Tweede Boek van de Emoconie), is verschenen en bevat de 16 nieuwe emocons, ingedeeld in drie nieuwe groepen.

Jullie kunnen de lessen erover in 2019 volgen in twee dagen tijdens de weekenden van:

 • 30 en 31 maart 2019 te Oostende (telkens van 9u. tot 17u.), bij mij in de Primrose Academy, Warschaustraat 22.
 • 4 en 5 mei 2019 te Wilsele-Putkapel (telkens van 9u. tot 17u.), bij Geert Thyssen in “DE DRUIDE”, Jan van Avondtstraat 25.
 • 18 en 19 mei 2019 te Nazareth bij Gent (telkens van 9u. tot 17u.), bij Ekrem Hajredinaj in “SIDERI Labo’s”, Steenweg 259.

 

Schrijf ervoor in door een mailtje te sturen naar philippe.gerard54@gmail.com en stuur dit bericht ook door naar je kennissen, vrienden en collegae.

Ik verwacht jullie, want de emoconie vervolgt zijn weg!

Prijs = 75 euro per dag (150 euro per weekend).

Indien jullie de eerste lessenreeks hebben gemist, is dit zeker geen probleem. Je kan moeiteloos de inzichten van de emoconie en deze nieuwe emocons volgen zonder voorkennis.

 

 

EMOCONIE: Het ordenen van emoties, het corrigeren van emoties, het positieveren van emoties, het transformeren van emoties: een zoektocht, die ik lang geleden ondernam en die me uiteindelijk bij geneeskrachtige planten bracht. Die zoektocht is eveneens een zoektocht naar het zinvolle goede leven voor de mens in vrijheid en met vrije wil. Die wil, leidend naar verstandige besluitvorming, is zeer belangrijk in combinatie met de emocons. Immers: waar een wil is, is een weg. De weg begon in m’n wetenschappelijk centrum, maar leidde me verder de hele wereld rond. Op weg… naar de toekomst. Immers, het is niet het verleden, maar de toekomst die het heden bepaalt. Een bijzondere belevenis… Die toekomst biedt de mogelijkheid om mensen te voorzien in voldoening en vreugde door het overbrengen van enthousiasme. Van kunde tot kunst en van kennis tot wijsheid: met deze overweging neem ik mensen mee op de weg van de emoconie naar emotioneel welzijn. “Emotioneel Welzijn… vervolgt zijn weg” bevat heel wat filosofische en theoretische beschouwingen die grote diepgang geven aan de emoconie. We beginnen elke dag met dit topic.

Daarna volgen de nieuwe emocons:

 

 

Programma:

GROEP 8                                           ONTBERING

ONTBERING gaat over alles wat we moeten missen, niet willen missen of… menen te missen.

Het zijn zeer opmerkelijke emocons omtrent falen, tekortkomingen en mislukkingen. Het zijn bronnen van aanvaarding en berusting, maar ook van welslagen en het realiseren van verlangens. Het zijn hulpmiddelen om met overredingskracht en openheid positiviteit te beleven. Komen aan bod o.a.: CVS, eetstoornissen, kortzichtigheid en bitterheid, en het overkomen van negativiteit door het beste te halen uit elke situatie, door in te zien wat écht nodig is en… wat dat niet is. Blokkades opruimen!

7 emocons

 1. Celery                de groente van het welslagen
 2. Jeera                de zaden van de berusting
 3. Cocoa                de zaden van de vervulling
 4. Star Anise                de vrucht van de matigheid
 5. Gentian                de wortel van de goesting
 6. Cardamom                de vrucht van de welgezindheid
 7. Fucus                de thallus van het afstand doen

 

GROEP 9                                           GEWEEKLAAG

GEWEEKLAAG gaat over ongerustheid, zelfangst en inbeelding, zelfs met obsessie en paranoia. Er komt vriendelijkheid en tolerantie. Ook bij kanker ontstaan geweldige emoties, die kunnen worden ingeperkt. Bij zielepijn en afzien leren we sterk en moedig pijn verdragen. Bij beangstigende gedachten en fatalisme kunnen we helder denken en efficiënt doen, vol vitaliteit en energie voor body&mind.

5 emocons

 1. Celandine                de plant van de redelijkheid
 2. Artichoke                de plant van de vriendelijkheid
 3. Robert de plant van het inperken
 4. Yellow Trefoil de plant van de zielepijnstilling
 5. Alfalfa                de plant van de ademvrijheid

 

GROEP 10                                         MELANCHOLIE

MELANCHOLIE is de depressie. Dit is een zwarte kijk op het leven… als in een donkere tunnel. De werkelijkheid van de dagelijkse realiteit is zo complex, omdat er zoveel verschillende emoties een grote rol spelen. Elk individu zal zijn donkerte anders beleven, en aandacht voor de individuele verschillen en de emotionele details is van groot belang. Vier planten vijlen de scherpe kantjes van melancholie glad. Een opmerkelijke kijk op depressies door het terugvinden van plezier in ’t leven, het goed gevoel, nieuwe toekomstperspectieven, moed, inzicht en licht. Het zijn bijzonder spirituele emocons voor hulp en bijstand, steun en raad, voor rust, kalmte, ontspanning en zelfredzaamheid.

4 emocons

 1. Safran                het leukancholicum bij uitstek
 2. Mandarin de vruchten van het goed gevoel
 3. Jonsol het kruid van het licht
 4. Orange Blossom de bloesem van redding en rust

Tenslotte wordt in “Emotioneel Welzijn… vervolgt zijn weg” mogelijkheden aangegeven om zelf als emoconist aan de slag te gaan. Met combinaties van muziek, mantra’s en oratorio’s als inspiratiebronnen. Omdat kunst, gezang, muziek, taal, woorden en beelden pure emotie zijn, kon ik niet anders dan vergelijkingen met de niveaus zoeken in de wereld van kunst en cultuur. Anderzijds maak ik ook graag de verbindende vergelijking tussen Oost en West, namelijk gebaseerd op de culturen van het Oosten (Indië en de mantra’s) en het Westen (bij ons en onze rijke traditie van muziek en woord). Dit noem ik ‘East meets West’. Aldus geef ik aanknopingspunten betreffende de niveaus om even bij te mediteren of gewoon weg te zinken in verrukking om wat voor moois wij in de wereld hebben.

 

 

Het cursusboek is ‘Emotioneel Welzijn… vervolgt zijn weg’ en wordt aangeboden aan de voordeelprijs van 35€ (ipv 38,5€) ter gelegenheid van deze lessenreeksen.

 

Philippe Gérard

No Comments

Post a Comment