Mijn vierde niveau: EMPATHY, het hartpunt.

Het schoonste van de mens, op hartniveau.

Goede intenties, vriendschap en liefde, tolerantie en adaptatie: niet steeds zo evident in dit vreemde land en bij die vreemde mensen. Via de vertaalcapaciteiten van Baqa is dit echter uitstekend verlopen. Vijf weken met Baqa samenwerken en -leven was ook niet steeds evident: een 20-jarige student heeft zekere specifieke gewoontes, wensen en eisen. We leerden mekaar kennen met elkaars zwaktes en sterktes. Met ups en downs. Amicitia et Tolerantia, het devies van de Orde van den Prince, werd ten gronde getest. En met succes! Uiteindelijk werd het een wederzijdse waardering en een levenslange vriendschap. En dat is zeer zeker één van de mooiste resultaten van deze reis. Mijn goede intenties en doelstellingen brachten me steeds op de juiste plaatsen, op het juiste moment en vooral, bij de juiste mensen. Men was oprecht geïnteresseerd en enthousiast. Meermaals kreeg ik via gebaar of stem een positief onthaal, de berg afrennend, planten plukkend, sprekend met lokale mensen of aankomend in een dorp of guesthouse.

KNOTGRASS : er groeien zeer veel soorten duizendknoopachtigen in Georgië, klein tot groot. Sommige hebben prachtige paarsroze bloemen, die ik at al trekkend door de bergen. De Alpenweiden staan er vol van; knoopkruid ook. Het bevordert de communicatie en dat lukt echt wel.

ANGELICA: kanjers van exemplaren in het wild, heerlijk geurend. Strevend naar harmonie en in de Georgische natuur is die harmonie perfect. Zo ervaar ik het, ook in mezelf. En samen met die omgeving, met het landschap en met de Georgische mensen en dieren. Eén zijn met de Natuur, de OWN experience, maar ook met de Georgische samenleving.

SWEET BASIL en CORIANDER: basisvoedsel van de Georgiërs! Op elke markt vers te krijgen. In elk gerecht te proeven. Basilicum verbetert de hersenwerking: concentratie, helder denken. Koriander is tevredenheid, contact met het uviversum. Vragen stellen, geloven en het antwoord weten. Zeker zijn. Slim en gelukkig en met een goed geheugen: een ideale basiicum/koriander-combinatie.

HYSSOP: bloeit met mooie blauwe bloemen en is onder de blauwe bloemen een uitzondering, want eetbaar. Beschermt tegen de leugenachtigheid en stuurt naar de waarheid. Ik werd nooit bedrogen in Georgië!

CAMOMILE en BALLOT: Opnieuw, deze planten (komen hier veel voor) zijn de “kalmerende fractie” van dit vierde niveau. Lekker en gezond, rustig zijn en goed slapen. Geen agressie ondervinden en geen veroorzaken of zelf voelen.

HAWTHORN: zag ik af en toe, komt hier niet zoveel voor, maar is toch aanwezig, op sommige plaatsen zelfs veel, op andere helemaal niet. De meidoorn is een dal-boom, geen bergboom! Zijn goede intenties vulden me volledig, maar ook zijn fytokwaliteiten (sterk hart)! Ik sprak er ook veel met Baqa over, voor zijn moeder.

DSCF0117 DSCF0123 DSCF0168 DSCF0170 DSCF0171 DSCF0173 (2)DSCF0265 DSCF0288 (3) IMG_0044 IMG_0141 IMG_0144

No Comments

Post a Comment